Bioblitz

Hvad er bioblitz?

Traditionelt er en bioblitz et event hvor man inden for kort tid registrerer så mange arter som man kan i et specifikt område. Ideen stammer fra USA og findes efterhånden i mange former. F.eks. konkurrerer byer verden over årligt i city nature challenge. Statens Naturhistorisk Museum har samlet en masse information om bioblitz her, hvor de også annoncerer bioblitz events. Naturstyrelsen har afholdt bioblitz events, bl.a. i Gribskov, hvor der blev registreret 746 arter. Du kan også bioblitze indenfor 30 arter med app’en NaturTjek.

Det kan for mange være svært at komme i gang med at bioblitze, fordi de tror, at de skal kende en masse arter i forvejen. Selvom artskendskab selvfølgelig er en fordel, er det ikke et krav. Alle kan være med.

Citizen Science Netværket vil gerne invitere alle, institutioner og private, til at oprette lokale bioblitz events gennem app’en iNaturalist. App’en og hjemmesiden er oversat til dansk. Vi er fan af iNaturalist pga. det store, aktive brugernetværk der er. Folk hjælper hinanden med at identificere arter på billeder eller i lydoptagelser, og app’en kommer selv med forslag baseret på dit bedste gæt, hvor arten er registreret geografisk og det billede du lægger op.

Her kan du finde inspiration til at komme i gang med bioblitz via iNaturalist, enten som institution eller privat. Vi har skabt en lynguide til app’en for Android og iPhone [pdf] og vil i løbet af den kommende tid lægge forslag op til aktiviteter der bruger iNaturalist både i naturen og i klasselokalet.

Forslag til aktiviteter med iNaturalist i klasselokalet

Beskriv, tegn og lær om arter [pdf]
Udforsk biodiversitet [pdf]