På udkig efter kodrivere

‘På udkig efter kodrivere’ er et Europæisk citizen science projekt, hvor deltagere fra over 27 lande undersøger fordelingen af blomstertyper i populationer af hulkravet kodriver. Hulkravet kodriver blomstrer i april-maj, men der findes to typer af blomster: S og L. Blomstertyperne udveksler pollen ved hjælp af insekter – S-typens pollen befrugter L-typen og omvendt. Normalt er fordelingen af de to blomstertyper i populationer af hulkravet kodriver ca. 50:50. Hvis fordelingen kommer ud af balance, mindskes sandsynligheden for, at planten kan finde en passende partner, hvorved bestøvning og udveksling af genetisk materiale lider skade. Resultatet af dette er, at planternes levedygtighed forringes.

Endvidere er de traditionelle voksesteder for hulkravet kodriver – enge, der anvendes på traditionel vis – ved at blive mere og mere sjældne i nutidens landskab. Samtidig med at engene forsvinder, går de arter, der er afhængige af disse voksesteder, tilbage. En omfattende reduktion i antallet af kodrivere kan få balancen mellem L- og S-type blomster til at tippe i en sådan grad, at én type helt forsvinder fra voksestedet.

Det er sådanne mulige forskydninger i fordelingen mellem planter med blomster af S- og L-type, som vi med jeres hjælp ønsker at kortlægge.

L-type
S-type

Alle kan være med og hulkravet kodriver findes i stort set hele Danmark. Tjek evt. Naturbasen for at finde din nærmeste lokalitet.

Læs mere på www.cowslip.science og tilmeld dig facebook eventet På udkig efter kodrivere.

Målgruppe: Alle
Emne: Planter
Tidsperiode: April og maj 2021
Organiseret af: University of Tartu i Estland i samarbejde med Citizen Science Netværket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.