Nøglefisker-projektet

Siden 2002 har danske amatør- og fritidsfiskere indsamlet data om fiskebestandene i kystområderne og indrapporteret disse data til DTU Aqua i det såkaldte nøglefiskerprojekt.

Forskere på DTU Aqua bruger informationerne fra fiskerne til at følge udviklingen i fiskebestandene i de kystnære danske farvande: Hvilke arter går frem, hvilke går tilbage, og kommer der nye arter til? F.eks. har nøglefiskerprojektet vist, at den invasive fisk sortmundet kutling i 2016 overhalede ålekvabben og skrubben som den mest fangede fisk i amatør- og fritidsfiskeriet.

Den typiske amatør- og fritidsfisker har en lille båd og fisker med garn eller ruse forholdsvis tæt på kysten. Gennem årene har næsten 200 amatør- og fritidsfiskere været nøglefiskere. Typisk er der 90-100 nøglefiskere ad gangen.

Fiskerne låner tre garn eller ruser, som de fisker med på samme position året igennem. De registrerer, hvad og hvor meget de fanger samt vægt og længde på hver enkelt fisk. Desuden er der en temperaturlogger på redskaberne, så havtemperaturen registreres, hvilket kan være med til at fortælle om klimaforandringernes konsekvenser for livet i havet.

Nøglefiskerne er primært drevet af et ønske om at være med til at belyse udviklingen i fiskebestandene, men de får også lov til at beholde det, de fanger med nøglefiskerredskaberne – forudsat at fiskene ikke er under mindstemål eller af andre årsager skal sættes ud i havet igen.

Amatør- og fritidsfiskeriet er ikke omfattet af de mange data, som DTU Aqua indsamler om det kommercielle erhvervsfiskeri, og nøglefiskerprojektet skaffer derfor forskerne og samfundet værdifuld viden om de kystnære fiskebestande.

Læs mere på: www.fiskepleje.dk/kyst/fangstregistrering

Målgruppe: Fritidsfiskere
Emner: Biodiversitet, Fisk, Skaldyr, Hav, Kyst
Tidsperiode: Siden 2002
Organiseret af: DTU Aqua, Dansk Amatørfiskerforening og Dansk Fritidsfiskerforbund. Finansieret af Fiskeplejen (penge fra salg af fisketegn) under Fiskeristyrelsen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.