Tiden og tidevandet

En tur tilbage til London, 1837. Den royale medalje (Dronningen’s medalje) skal uddeles. Denne medalje er eftertragtet og prestigefyldt. Charles Darwin fik den hele to gange. I 1837 er modtageren en William Whewell, tidligt i 40’erne. Han blev æret for sit bidrag til forståelsen af tidevandet.

330px-Whewell_William_signature

William Whewell (1794-1866), Wikipedia

Projektet blev kaldt “Det Store Tidevands-projekt”, og ville ikke have været muligt uden hjælp fra tusindvis af almindelige mennesker der boede langs kysterne. Blandt de frivillige var havne embedsmænd, sømænd, professionelle militær mænd mm. Det var fra deres tusindvis af observationer at William Whewell udformede og testede sine teorier.

Han var en pioner indenfor det vi i dag kalder Citizen Science. Han koordinerede indsamlingen af data fra ni nationer og kolonier på begge sider af Atlanterhavet. I dag virker dette nemt, men forestil dig at skulle gøre det uden brug af internet eller telefon. Han fik folk til at notere tidevandet på præcis de samme tidspunkter hver dag i to uger i juni 1835. Dette var nødvendigt for at undersøge om lavvande i f.eks. England svarede til højvande i f.eks. Boston, USA.

Wlliam Whewell var også manden der opfandt det engelske ord for forsker “scientist”, i 1833 brugte han det for at undgå at kalde en kvindelig forsker, Mary Sommerville, for “a man of science” (en videnskabsmand), i 1834 blev det mere normalt da mange forskere havde interesser på tværs af videnskabelige emner, så som biologi, astronomi, fysik, kemi mm.

I should incline to call him a Scientist. Thus we might say that as an artist is a musician, painter or poet, a scientist is a mathematician, physicist or naturalist

– William Whewell

Dette indlæg er inspireret af bogen “Citizen Science – How ordinary people are changing the face of discovery” af Caren Cooper.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.